Eerstelijnspsychologische zorg

Momenteel worden er geen kandidaturen meer aanvaard voor het lopende ELP-project.

Lees de laatste update hier.

Wat is eerstelijnspsychologische (ELP) zorg? 

De ontwikkeling van de eerstelijnspsychologische functie (ELP) maakt deel uit van een hervorming binnen de geestelijke gezondheidzorg. Het  betreft een stap in de ondersteuning voor mensen met psychische problemen zoals angst, depressie en alcoholproblemen. Het doel is dat het nieuwe aanbod te organiseren in samenwerking met enerzijds zorgverleners uit de eerste lijn (o.a. huisartsen) en met anderzijds de voorzieningen uit de geestelijke gezondheidszorg.

ELP-zorg is in de eerste fase gedefinieerd als (een reeks van) kortdurende interventies gericht op 2 of meer van onderstaande doelstellingen:

 • Diagnostische inschatting van de aanwezige problemen
 • Algemene psychologische zorg
 • Oplossingsgerichte behandeling, begeleide zelfhulp, psycho-educatie
 • Bevorderen van de zelfredzaamheid
 • Doorverwijzing bij complexe problematiek

Hieronder kan je doorklikken naar het onderwerp waarover je meer wenst te weten:

ELP binnen het netwerk Diletti

De organisatie van de zorg gebeurt via GGZ-netwerken, waaronder Diletti. Voor het werkingsgebied van Diletti bedraagt het ter beschikking gestelde budget 1.255.000 euro. Dit betekent ongeveer 25.000 sessies per jaar. Met dit budget kunnen niet alle mensen met psychische problemen geholpen worden. De overheid heeft het netwerk-Diletti de opdracht gegeven om binnen het werkingsgebied van het netwerk de eerstelijnspsychologische functie te organiseren.

Het GGZ-netwerk Diletti coördineert de geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen (18-64 jaar) in het werkingsgebied dat bestaat uit de gemeenten: Diest, Schepenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Geetbets, Kortenaken, Glabbeek, Linter, Zoutleeuw, Landen, Tienen, Hoegaarden, Boutersem, Aarschot, Begijnendijk, Keerbergen, Tremelo, Boortmeerbeek, Haacht, Rotselaar, Herent, Leuven, Oud-Heverlee, Holsbeek, Tielt-Winge, Bierbeek, Huldenberg, Bertem, Kortenberg, Zaventem, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Tervuren, Overijse en Hoeilaart. Deze gemeenten worden ondergebracht in de zes eerstelijnszones: Leuven-Noord, Leuven, Leuven-Zuid, Druivenstreek, Demerland en Tienen-Landen.

Wie komt in aanmerking voor ELP-zorg?

 • Het gaat over eerstelijnspsychologische zorg aan iedereen met matig ernstige psychische problemen op vlak van angst, depressie of medicatiegebruik die voldoende geholpen kunnen worden binnen enkele sessies. Aanvankelijk kwamen enkel volwassenen (18-64 jaar) in aanmerking, maar sinds april 2020 krijgen ook minderjarigen en vijfenzestigplussers een bezoek aan de klinisch of orthopedagoog terugbetaald (lees hier het persbericht). Bijkomend kunnen ouderen ook met een vermoeden van misbruik van slaap- of kalmeermiddelen door de huisarts of geriater verwezen worden. 
 • De patiënt wordt doorverwezen door een huisarts, arbeidsgeneesheer, geriater of psychiater.
 • De psychologische sessies worden gerealiseerd per reeks van max. 4 sessies. Dit gebeurt in de eerste sessie van 60 minuten. De daaropvolgende sessies duren 45 minuten.
 • Eenmalig verlengbaar, max. 8 sessies per jaar per cliënt.                                                                                                                      

Lijst geconventioneerde eerstelijnspsychologen

Bent u als huisarts, psychiater of arbeidssgeneesheer op zoek naar de lijst van geconventioneerde eerstelijnspsychologen ELP?  Klik dan hier.

Model verwijsvoorschrift

Bent u als huisarts, psychiater of arbeidssgeneesheer op zoek naar het modelverwijsvoorschrift?

Eerstelijnspsychologische functie tijdens de coronacrisis

Omwille van het Coronavirus heeft de federale overheid beslist het ELP-project mee in te schakelen in de aanpak van deze gezondheidscrisis, waarbij

 • de face-to-face-gesprekken door de eerstelijnspsycholoog vervangen mogen worden door videocommunicatie
 • naast de huisarts of psychiater, ook de arbeidsgeneesheer kan verwijzen
 • remgelden ter waarde van 4,00 of 11,20 euro verschuldigd zijn.
 • de erkende eerstelijnspsycholoog een kortdurende interventie kan doen van 4 sessies (verlengbaar tot 8 sessies). 

Het tarief voor een sessie van 60min/45min bedraagt respectievelijk € 61,17 of € 45,88.

Wenst u zich kandidaat te stellen? Klik dan op de onderstaande slider of klik hier.

Preventiemaatregelen federale overheid: terugbetaling remgeld COVID-19

Tussen 1 januari en 31 december 2021 heb je als medewerker van de federale overheid recht op een terugbetaling als je een beroep doet op een (al dan niet geconventioneerde) psycholoog van je keuze in het kader van COVID-19. Deze terugbetaling wordt uitsluitend toegekend voor psychologische problemen door de coronacrisis en bedraagt 11,20 euro of 4 euro per sessie (verhoogde tegemoetkoming), afhankelijk van wat je betaalde voor je bezoek aan je psycholoog. Je mag een terugbetaling vragen voor maximaal 6 sessies bij een psycholoog.

Hulp nodig? Praat erover met je huisdokter. Die kan je een voorschrift geven voor een reeks sessies van psychologische eerstelijnszorg en kan je doorsturen naar een klinisch psycholoog of orthopedagoog die deel uitmaakt van een geestelijk gezondheidsnetwerk.

Meer informatie vind je op de website van de federale overheid. Met specifieke vragen kan je terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kandidatuurstelling klinisch psychologen/orthopedagogen

Momenteel worden er geen kandidaturen meer aanvaard voor het lopende ELP-project.

De overeenkomst als geconventioneerd eerstelijnspsycholoog heeft op dit moment een bepaalde duur (tot 30/09). Op die manier kunnen klinisch psychologen en orthopedagogen zich tijdelijk inzetten voor de eerstelijnspsychologische functie. De federale overheid heeft namelijk beslist om het ELP-project mee in te schakelen in de aanpak van de coronacrisis. Na 30 september kan de geconvertioneerd eerstelijnspsycholoog kiezen om, in overleg met het netwerk Diletti, de overeenkomst al dan niet verder te zetten.

Afsprakenkader

Als klinisch pyscholoog/orthopedagoog ELP kan u hier het afsprakenkader van Diletti downloaden.

Folders & fiches

Vragen & meer informatie

Indien u verdere vragen hebt of inlichtingen wenst: 

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • website van het RIZIV
 • presentatie 'Eerstelijnspsychologische & orthopedagogische zorg'