Mobiel CrisisTeam

Doelstelling
Het Mobiel CrisisTeam GGZ (MCT) Leuven staat voor psychiatrische zorg in de thuissituatie bij patiënten in acute psychische en/of emotionele crisis. In de werking staan volgende doelen centraal:
  • het grondig individueel en systematisch in kaart brengen van de huidige problematiek
  • het deskundig behandelen van de crisis
  • het maximaal ondersteunen en versterken van het aanwezige systeem, in nauwe samenwerking met de reeds betrokken hulpverleners
  • indien nodig opstarten van bijkomende zorg
Doelgroep
Volwassenen (tussen 16 en 65 jaar) in een acute psychische en/of emotionele crisissituatie die worden aangemeld door de hulpverlener, gesitueerd in arrondissement Leuven-zorgregio Tervuren. 
Werking
Het MCT tracht zowel patiënt als omgeving te ondersteunen, het evenwicht tussen draagkracht en draaglast te herstellen en indien nodig verdere hulpverlening te installeren. Dit impliceert dat patiënten in hun thuisomgeving behandeld kunnen worden. In overleg tussen alle betrokkenen (patiënten, familieleden, hulpverleners) brengt het MCT de crisis in kaart en wordt een crisisinterventieplan opgesteld.
Het MCT werkt bij voorkeur opnamevermijdend. Indien de vraag naar opname zich toch stelt zal het MCT de mogelijkheden met de betrokkenen bespreken; bij kortdurende hospitalisatie blijft het MCT actief betrokken in het behandelplan.
Het MCT is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit o.a. psychiater, psychologen, maatschappelijk werkers en psychiatrisch verpleegkundigen. Het team heeft een gedeelde caseload, wat betekent dat elke patiënt door verschillende teamleden wordt gevolgd.
Duur
de duur van de begeleiding is beperkt tot maximum 6 weken. De frequentie van de contacten wordt bepaald volgens noodzaak, soms tot meerdere per dag.
Kostprijs
Er wordt geen kost aangerekend voor de interventies van het MCT. Voor consultaties door de psychiater, verbonden aan het MCT, gelden de RIZIV-tarieven.
Contact
Het MCT is 24u/24u en 7d/7d bereikbaar op het telefoonnummer 016 34 26 08. Voor informatie en vragen kunt u eveneens terecht op het mailadres:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.