Doelstelling

Het Mobiel Team Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) heeft als doel mensen met een ernstige, langdurige psychische kwetsbaarheid de steun te geven die zij nodig hebben om hun eigen leven in handen te nemen of te houden.
Voor wie
Het Mobiel Team richt zich tot mensen tussen 16 en 65 jaar die door een ernstige en langdurige psychische kwetsbaarheid ondersteuning nodig hebben op verschillende leefdomeinen (wonen, werken, financiën, ...). Voor elke patiënt is er in iedere gemeente minstens één team ter beschikking.
Werking
Het Mobiel Team begeleidt en behandelt mensen in hun eigen leefomgeving en biedt de hulp die nodig is. Wat deze hulp precies inhoudt bepaalt de patiënt in overleg met zijn thuismilieu en het team. In crisissituaties zal het Mobiel Teams de patiënt intensief opvolgen. Ook wanneer het goed gaat blijft het team, zolang het nodig is, actief.
Het Mobiel Team probeert opname te vermijden. Soms lukt dit niet. Indien nodig worden de alternatieven met de patiënt en zijn betrokkenen besproken. het mobiel Team blijft zich hoe dan ook actief inzetten voor de patiënt. Tijdens een opname houdt het Mobiel Team contact met de patiënt en het behandelteam van het ziekenhuis.
Het mobiel Team is multidisciplinair samengesteld en telt afhankelijk van de regio een maatschappelijk werker, psycholoog, psychiater, ervaringsdeskundige, verpleegkundige, activeringsbegeleider en een ergotherapeut. Er wordt nauw samengewerkt met de patiënt, personen uit de omgeving van de patiënt o.a. familie, buren, vrienden, ... en met andere hulp- en zorgverleners.  Het mobiel team werkt als een team wat betekent dat elke patiënt door verschillende teamleden wordt gevolgd. Indien nodig zullen verschillende hulpverleners bij de patiënt langskomen. 
Duur van begeleiding
Het Mobiel team begeleidt zolang het nodig is. De begeleiding wordt met andere woorden niet beperkt in tijd.
Kostprijs
Er wordt geen kost aangerekend voor de interventies van het Mobiel Team. Voor consultaties door de psychiater, verbonden aan het mobiel team, gelden de RIZIV-tarieven.
Contact
Indien u wenst een patiënt wenst aan te melden bij een mobiel team in uw regio kan u hier de contactgegevens raadplegen. Tijdens de weekdagen tussen 9u en 16u30 is op iedere vestigingsplaats één van de medewerkers steeds telefonisch bereikbaar.
Klachten?
Patiënten, verwijzers of andere betrokkenen die niet tevreden zijn kunnen dit bespreken met een begeleider van het mobiel team. Patiënten die dit moeilijk vinden of zich niet gehoord voelen kunnen ook beroep doen op de Ombudsfunctie Patiëntenrechten (VLABO) via 0497 47 7064 / 0497 47 70 66 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.