Nieuwsberichten

Basisopleiding Kindreflex: schrijf je nu in

De Kindreflex: er zijn voor kinderen én hun ouders

Al te vaak ploeteren ouders alleen verder in stresserende, belastende en haast onmogelijke omstandigheden zonder dat iemand hen vraagt hoe ze dat gebolwerkt krijgen. Het is aan ons als omgeving, familie, vrienden, leerkrachten, maar ook als hulpverleners om er te zijn voor kinderen én hun ouders.

Daarom werd in 2017 de Kindreflex ontwikkeld door het Steunpunt WVG en Vlaams expertisecentrum kindermishandeling (VECK). Het is een werkinstrument dat hulpverleners stimuleert om met hun volwassen cliënten een gesprek te voeren over het thema ouderschap. Ouders krijgen de kans om in alle vrijheid over de kinderen en hun bezorgdheden te praten en waar nodig ondersteunen hulpverleners de ouders in hun rol als opvoeder. Daarenboven helpt de Kindreflex hulpverleners verontrustende gezinssituaties te detecteren en de veiligheid zo snel mogelijk te herstellen.

Stappenplan page1 beneden illu

Kindermishandeling: herken de signalen

Kindermishandeling is een belangrijke maatschappelijke problematiek met vergaande gevolgen. De Kindreflex heeft een grote preventieve en hulpverlenende waarde. Het stappenplan en de bijhorende tools ondersteunen de hulpverleners om het thema ouderschap meer bespreekbaar te maken, kinderen in kwetsbare omstandigheden centraal te zetten en om te gaan met verontrusting.

Basisopleiding en vragenronde

In de basisopleiding leer je hoe de Kindreflex in elkaar zit en hoe je ermee aan de slag kan gaan. Je krijgt meer informatie over het belang en het nut van de Kindreflex, doorloopt de verschillende stappen van het stappenplan en komt alles te weten over het zorgvuldig informatiedelen (beroepsgeheim, privacy …). De verschillende partners waarmee je kan samenwerken komen ook aan bod. Nadien worden er vragenrondes georganiseerd, waarop medewerkers van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling en de Ondersteuningscentra Jeugdzorg aanwezig zullen zijn om al jouw vragen te beantwoorden.

Praktisch

  • Basisopleiding: van 19 april tot en met 2 mei 2021
  • Online (je ontvangt een toegangslink via e-mail)
  • Online vragenrondes: op 25 mei, 27 mei en 28 mei, telkens van 10 tot 12 uur
  • Inschrijven kan via deze link

Workshops en vormingen

Ook in het najaar staat er heel wat op het programma, met onder meer workshops in kleine groepen en verdiepende vormingen. Daarnaast wordt er werk gemaakt van ondersteunend materiaal in samenspraak met Familieplatform.

Praktisch

Meer informatie hierover volgt binnenkort. 

Meer informatie

De basisvorming en workshops worden gegeven door een ervaren VECK-trainersgroep die is samengesteld vanuit de Vertrouwenscentra Kindermishandeling en met een belangrijke inbreng vanuit de Ondersteuningscentra Jeugdhulp (OCJ).

Wil je meer weten over de Kindreflex? Neem dan alvast een kijkje op de website www.kindreflex.be. Met specifieke vragen over de Kindreflex, de basisopleiding of de workshops en vormingen kan je terecht bij Liv Leeman, coördinator Kindreflex, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

kindreflex

Nieuws uit de regio's