Nieuwsberichten

MDO PSY gaat op in een nieuw vergoedingssysteem

Sinds 1 mei 2020 ging een transitiefase van start voor multidisciplinaire overleggen: de huidige werkvorm van het MDO werd losgelaten in aanloop van een nieuw model van zorgcoördinatie en casemanagement dat wellicht begin 2020 van start zal gaan. De transitiefase houdt al enkele belangrijke veranderingen in, zoals:

  • Een lagere vergoeding voor de zorgbemiddelaar en de deelnemers,
  • Slechts een vergoeding voor één overleg per 365 dagen (een tweede overleg binnen hetzelfde jaar wordt dus niet meer vergoed),
  • Bijkomende administratieve taken voor de overlegorganisator (de taken die vroeger door SEL GOAL werden opgenomen).
  • Geen onderscheid meer tussen MDO en MDO PSY

Lees alle details op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid


Signaal aan het kabinet vanuit het netwerk

Het ggz-netwerk Diletti betreurt deze ontwikkelingen ten zeerste. Het MDO PSY heeft binnen onze regio immers bewezen een waardevolle en onmisbare methodiek te zijn om tot kwaliteitsvolle, afgestemde en integrale zorg te komen voor de meest kwetsbare personen. Daarom vertrok er vanuit ons bestuur een brief aan het kabinet om de bezorgdheden kenbaar te maken, de meerwaarde van het oorspronkelijke MDO PSY te benadrukken en om een overleg te vragen met mevr. Tineke Oosterlinck, raadgever geestelijke gezondheidszorg.

Lees hier onze brief. 


Wat betekent dit voor de overlegorganisatoren binnen Vlaams-Brabant-Oost?

Deelregio Leuven:

  • De overlegorganisatoren binnen het CGG VBO bekijken per dossier wat er nodig is voor een zorgzame opvolging. Kim Van de Weghe stopt eind juli 2020 als overlegorganisator. Willy Paquay blijkt zijn opdracht halftijds verder opnemen. De capaciteit wordt dus gehalveerd. Lees hier de communicatie van het CGG VBO.
  • De overlegorganisatoren binnen CGG Passant hebben met ingang van 1 april 2020 hun activiteiten afgerond en overgedragen waar mogelijk. Vanaf 1 april 2020 zullen ze dus niet langer optreden als overlegorganisator MDO PSY voor de doelgroep ouderen en kinderen/jongeren. Het veranderde financieringssysteem heeft tot deze beslissing geleid daar CGG Passant voor een te grote extra kost kwam te staan.

Deelregio Tienen-Landen

  • Lenni Kalogrias is sinds 01/05/2020 met pensioen. Bibia Bollen neemt voor 0.1 VTE haar rol als overlegorganisator over. Zij werd aangeduid door AZT (Psychiatrische kliniek en Hestia) en het CGG VBO. Per dossier zal zij bekijken wat er nodig is voor een zorgzame opvolging. Hiervoor zal ze contact opnemen met cliënten en netwerkpartners. Aangezien er nog heel wat overleg gepland stond voor mei en juni zullen aan deze dossiers voorrang gegeven worden. Vanaf juli kunnen er nieuwe dossiers aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0491/16.32.33. Wanneer de aanvraag voldoet aan de voorwaarden wordt de cliënt en het betrokken netwerk uitgenodigd voor het overleg. Lees hier de communicatie van de werking in Tienen. 

Deelregio Aarschot-Diest

  • Voor deelregio Diest volgt de communicatie nog via de kanalen van Sint-Annendael Diest. 

 

Nieuws uit de regio's