Informatieplatform COVID-19
Het coronavirus heeft een enorme impact op de zorgverlening binnen ons GGZ-netwerk.
Zorgverstrekkers uit de geestelijke gezondheidszorg en daarbuiten geven aan dat ze nood hebben aan meer overzicht, afstemming, richtlijnen en goede praktijken. Daarom creëerden we een informatieplatform waarop we de komende tijd informatie bundelen die relevant is tijdens deze crisis.
Is er een dringende nood waarvoor afstemming op netwerkniveau kan helpen of waarbij het netwerk ondersteunend kan ageren?
Laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Handvaten in het omgaan met stress en psychisch lijden voor burgers
- Omgaan met stress in tijden van Corona (COVID-19): info voor burger - cliënt - patiënt (Diletti)
- Hulpgids om gezinnen te ondersteunen in omgang met het coronavirus (COVID-19) (Vzw Zitdatzo)
- Tips voor het omgaan met de psychologische effecten bij mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme (SIDIN)
- Tips voor ouders van schoolgaande kinderen: Hoe kunnen we de kinderen die thuisblijven ondersteunen en begeleiden? (UNICEF)
Informatie en advies voor zorgprofessionals
- Online platform De ZorgSamen: Platform voor zorgverleners om hun veerkracht te verhogen tijdens en na de crisis. (Zorgnet-Icuro & partners)
- Terugbetaalde eerstelijnspsychologen (ELP): Neem via de huisarts of arbeidsgeneesheer contact op met een geconventioneerd eerstelijnspsycholoog in jouw regio. Deze schrijft vervolgens een verwijsvoorschrift één van de eerstelijnspsychologen op de lijst op www.diletti.be (vervolgens doorklikken op snelknop).
- Arts in nood: Centraal contactpunt voor artsen en artsen in opleiding die worstelen met psychische gezondheidsproblemen. De artsen of iemand uit hun omgeving kunnen via het nummer 0800 234 60, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier contact opnemen met de coördinator van het platform.
Luisterlijnen & chatboxen
- Teleonthaal: 24/7 telefonisch bereikbaar op het nummer 106.
- AWEL & JAC: Bereikbaar voor alle jongeren met vragen en problemen.
- Openingsuren AWEL: alle werkdagen van 18 tot 22 uur
- Openingsuren JAC: alle werkdagen van 13 tot 19 uur
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.: Anonieme therapeutische begeleiding voor jongeren tussen 10 en 20 jaar via telefoon (0472 602 60), e-mail of videogesprek.
- Zelfmoordlijn 1813: Telefonisch bereikbaar op het nummer 1813 of online.
- Nu praat ik erover: Chatbox voor kinderen en jongeren die te maken krijgen met geweld of misbruik.
- Autisme Chat: Voor ouders van en kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.
- 1712: Professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Bereikbaar op 1712 of via e-mail.
- Luistergenoten: Lotgenotencontact voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Opgeleide ervaringsdeskundigen van vzw Uilenspiegel bieden ondersteuning via chat, e-mail of videogesprek.
- Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.: Steun voor familieleden van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Bereikbaar op het nummer 016 244 200 of via e-mail.
- Checkjezelf.be: Tips en oefeningen ter ondersteuning van veerkracht in tijden van corona en daarbuiten.
Informatie vanuit de eerstelijnszones
ELZ LEUVEN
- Leuven Helpt: Zorgverleners of professionals kunnen via dit platform melden of iemand hulp nodig heeft. Je kan je hier tevens ook aanmelden als vrijwilliger. Raadpleeg de nieuwsbrief voor meer informatie.
- CallCenter: Leuven heeft een callcenter opgericht voor alle hulpvragen van Leuvenaars. Bel naar 016 27 27 72.
ELZ LEUVEN-ZUID
- Hulpplatformen: Onderstaande gemeentes richten een help platform op. Hier worden alle hulpvragen gekoppeld aan het hulpaanbod. Neem zeker een kijkje!
- Gemeentelijke initiatieven: Raadpleeg de lokale maatregelen via de website van je gemeente:
ELZ DEMERLAND
- COVID-19-huisartsenteam: deze huisartsen zijn het aanspreekpunt voor collega-artsen en andere betrokken partners zoals woonzorgcentra, lokale besturen, ziekenhuizen, thuiszorgdiensten ...
-
-
- Aarschot: Dr. Karlien Verhulpen
016 56 00 83 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Aarschot: Dr. Lara Beunen
0474 54 15 56 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Begijnendijk: Dr. Liesbeth Bruyninckx
0473 24 35 88 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Bekkevoort en Tielt-Winge: Dr. Line Dalemans
016 63 17 51 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Diest: Dr. Carl Steylaerts
013 33 31 93 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Scherpenheuvel-Zichem: Dr. Ruben Cools
013 77 21 78 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Scherpenheuvel-Zichem: Dr. Stijn Verhaegen
013 77 18 90 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Tielt-Winge: Dr. Rutger Maris
016 69 58 78 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Aarschot: Dr. Karlien Verhulpen
-
- Meldpunt: ELZ Demerland vraagt zorgprofessionals via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een seintje te geven als ze buiten strijd zijn. Zo kunnen zij opvolgen waar er eventuele tekorten in de zorg dreigen. Het huisartsenteam zal hiervoor samen met de lokale besturen een noodplan uitwerken.
- Zelfstandige psychologen: Neem een kijkje op de website of contacteer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
ELZ ZUID-OOST-HAGELAND
- PsyZOHrg: Online aanbod van psychologische hulpverlening tijdens de coronacrisis.
ELZ DRUIVENSTREEK
- Hulpplatformen: Verschillende gemeenten richten een help platform op. Hier worden alle hulpvragen gekoppeld aan het hulpaanbod. Neem zeker een kijkje op de website van je gemeente!
- Psychologenkring Druivenstreek: Meer info op de coronapagina van Psychologenkring Druivenstreek.
Goede praktijken
- Beslissingsboom inplannen huisbezoeken
- Vivel Verbindt: Deel en leer van en met elkaar. Kies een thema en deel jouw idee of initiatief!
- Kwetsbare mensen bereiken in tijden van Corona (SAM vzw)
- Onderzoek (UCL): Een studie van Universteit Antwerpen en UC Louvain over de impact van de pandemie op het geestelijk en sociaal welzijn.
Communicatietools
Online communicatietools
- Naar een geschikte beeldbeltool voor hulpverleners in tijden van corona - UCLL
- Richtlijn voor het hanteren van online consultaties - VVKP
- Beslishulp online communiceren in coronacrisis – Onlinehulp-Vlaanderen
- Beeldbellen in hulp en zorg in coronacrisis - Artevelde Hogeschool
- Online Hulp Vlaanderen
Een bundeling van tips, tools en e-learning vind je op de coronawebpagina van Onlinehulp-Vlaanderen.
Andere communitietools
- Nood aan vertalingen?
De maatregelen en preventietips zijn momenteel reeds vertaald in enkele talen. Al deze vertalingen zijn gebundeld op de 'Bijt in je vrije tijd' website. Onderaan deze website heb je een link naar een google drive waar al vertalingen door Stad Leuven dienst diversiteit en gelijke kansen op gebundeld zijn.
- Isolatiedocument Thuiszorg
Een patiënt met (vermoedelijk) COVID-19 hoeft dikwijls niet naar het ziekenhuis, maar kan thuis in isolatie blijven. Met een waarschuwingsdocument kan de patiënt zijn zorgverleners en mantelzorgers verwittigen, zodat zij de gepaste beschermingsmaatregelen kunnen nemen om besmetting te vermijden. Download hier het isolatiedocument en help het mee verspreiden!
- Mijn zorgteamformulier
Dit zorgformulier is bedoeld voor de patiënt. Zo kan de patiënt samen met zijn/haar zorgteam besmettingen voorkomen.
- Posters voor huisartsen